03-09-2010 14:20 | Door Pim van der Beek | Tags: Onderwijs, Website, Beheer |

Steeds meer scholen maken ICT-beleidsplan

Basisscholen, middelbare scholen en mbo-instellingen leggen de inzet van ict steeds vaker vast in een beleidsplan. ‘De vraag is niet langer of ict een belangrijke bijdrage kan leveren aan het onderwijs maar het gaat steeds meer over hoe ict kan worden ingezet’, zegt directeur van expertisecentrum Kennisnet Toine Maes. Volgens hem zijn scholen zich de afgelopen jaren bewust geworden van de meerwaarde van ict voor het onderwijs. Het verankeren van ict-beleid in een beleidsplan ziet hij als een professionalisering van het gebruik van ict in het onderwijs.

Kennisnet hield in augustus 2010 drie zomercursussen over ict in het onderwijs voor docenten, managers en ict'ers in het basis-, primair- en middelbaar-beroepsonderwijs. Van de 130 deelnemers was een meerderheid bezig met het schrijven van een ict-beleidsplan.

Volgens een voorzichtige schatting van het expertisecentrum besteden scholen jaarlijks ongeveer 1 miljard euro aan ict. Het gaat om zevenduizend basisscholen, achthonderd middelbare scholen zeventig middelbare beroepsopleidingen. Maes zegt dat het aantal computers is gestegen van één computer per twintig leerlingen in het jaar 2000 naar één computer per vijf leerlingen in het jaar 2010.

Om de scholen bij te staan bij het schrijven van een ict-beleidsplan biedt Kennisnet via zijn website allerlei tips. Aandachtspunten zijn onder andere visie op ict-onderwijs, ict als vak, ict als leermiddel, ict in de bedrijfsvoering van de school, scholing, technisch beheer en financiën.

Digitale leermiddelen

Maes vertelt dat zo'n tien jaar geleden het gebruik van ict in het onderwijs vaak het werk was van enthousiaste individuen. Scholen moesten nog overtuigd worden van de meerwaarde van automatisering voor het onderwijs. Volgens Maes is de tijd van amateurisme voorbij en leggen veel scholen hun ict-plannen nu vast in een beleidsplan. Hij zegt dat de belangrijkste aandachtspunten om ict in te zetten in het onderwijs visie, de ict-infrastructuur, professionalisering van docenten en de inzet van digitale leermiddelen zijn.

Lees meer: http://www.computable.nl/artikel/ict_topics/beleid/3497205/2379250/steeds-meer-scholen-maken-ictbeleidsplan.html#ixzz123vO2LrC

www.computable.nl/artikel/ict_topics/beleid/3497205/2379250/steeds-meer-scholen-maken-ictbeleidsplan.html